Waarom een 'one-day-retreat' een heel goed idee is

Waarom een 'one-day-retreat' een heel goed idee is

(Yoga)retreats van een week in Portugal op een landgoed. Of een weekend in een prachtige villa op Ibiza. Misschien zelfs van een paar maanden in de jungle in Thailand..! Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen.

Maar ja, dan het volgende: geld en tijd. Dergelijke retreats zijn niet voor iedereen weggelegd en vaak ontzettend prijzig. En misschien kun je wel helemaal niet zo lang van huis zijn ivm je gezin of werk. De oplossing? Een retreat van één dag: een zogenoemd 'one-day-retreat.' Afgelopen januari ging ik mee met het New Years Women Retreat van Esther van Yoga U uit Utrecht. Ik mocht voelen hoe waardevol en mooi een retreat van één dag is! Ga je mee?

Op een mooie januaridag (mét sneeuw!) werden we welkom geheten op een prachtig landgoed. Helemaal in de sneeuw zag het er sprookjesachtig uit. Dit belooft wat! In een houtgestookt, klein huisje ontmoette ik Esther en de andere deelneemsters. De muziek, geur van wierrook en cacao zorgde voor een serene rust en onder de deelneemsters heerste een liefdevolle sfeer. Je voelde gelijk dat er gelijkwaardigheid was. Bijna niemand kent elkaar en weet wie je bent, hoe oud je bent en waar je vandaan komt. Het maakt niet uit. Hier mocht iedereen zichzelf zijn en kon je je masker af doen. 

We namen plaats in een kring met in het midden een klein altaar met kaarsjes, wierrook, kaarten en bloemen. Tijdens een kort voorstelrondje mochten wij ons krachtvoorwerp in het midden neerleggen: een voorwerp wat voor jou van betekenis is en waar jij kracht uit kunt putten gedurende de dag. Dit kon een edelsteen zijn, een sieraad of foto. 

Er volgde een cacaoceremonie met meditatie. Voor ons lag een notitieboekje: we gingen schrijven. Hoe 2022 voor ons was, wat we achterlaten en wat onze intenties waren voor het nieuwe jaar. Dit alles onder het genot van een kop warme cacao. Cacao drink je om te aarden, te verzachten en je hart te openen. Voor veel van ons een emotionele gebeurtenis. Dit gingen we 1:1 met elkaar nabespreken en alles wat we wilden achterlaten in het oude jaar lieten we letterlijk achter: in de haard! Het gaf veel voldoening om alles wat niet meer dient van het oude jaar in vuur te doen opgaan.

Daarna volgde een heerlijke gentle flow yogales. Een vloeiende, zachte les met fijne muziek. Het werd langzaam warmer in het huisje en dat was maar goed ook: we werden opgewarmd voor een shake-sessie!

Een wat voor sessie?! Shaken. 2022 letterlijk van je af shaken. Ogen dicht en dansen op de opzwepende muziek. Je laten gáán. Ontzettend awkward in het begin (en stiekem keek ik toch een keer haha), maar het was heerlijk. Je voelt echt een high in je hoofd. En daarna: hop, de sneeuw in. Op je blote voeten!! IEEEH! Wat een fijne rush gaf dat, je stond weer helemaal aan!

Er werd goed voor ons gezorgd. De lunch was volledig vegan en ontzettend voedend. Warme soepen en salades. Tijdens de lunch leerden we elkaar beter kennen en gingen we in groepjes een boswandeling maken. Even een frisse neus halen en die fijne bosgeur opsnuiven. 

Toen we terugkwamen lagen er op de lunchtafel hopen tijdschriften. Het was tijd om ons moodboard te maken voor 2023. Jouw visie en intenties voor het nieuwe jaar in beeld op canvas. Scheuren, knippen en plakken maar! Het werd zelfs af en toe stil tijdens het maken, iedereen was zó gefocust bezig. Een uur was eigenlijk te kort!

Met een yoga nidra les (slaap yoga) sloten we de dag af. Nou ja, slaap yoga: eigenlijk is yoga nidra het stadium tussen waak en slaap in. Het schijnt zelfs dat 10 minuten yoga nidra gelijk staat aan 4 uur slaap. Tijdens een sessie doe je een body scan: je gaat in je hoofd je hele lijf langs en komt zo in dat stadium terecht. Heel ontspannend! 

Tenslotte gingen we weer in de kring zitten. We trokken een kaart van het altaar en hielden deze voor onszelf. Deze resoneerde helemaal met mij en hoe ik deze dag heb ervaren. We sloten de dag af en dankten elkaar. Was het zomaar alweer voorbij! 

Verbinden was het sleutelwoord. Met elkaar, maar vooral met jezelf. Even uit de ratrace van het leven stappen, je werk, je gezin, uit alles wat moet. Ik vond het mooi hoe aan het begin van de dag vreemden, aan het einde van de dag bekenden werden. Wat waren er veel mooie vrouwen, met ieder hun eigen verhaal en toekomst. In het begin voel je misschien wat weerstand of voel je je zenuwachtig. Weet dat je niet de enige bent en dat dit er mag zijn. Je beleeft het samen en samen ga je door alles heen. 

Het was het dubbel en dwars waard. Wanneer ik er even niet lekker in zit, kijk ik soms nog wel eens naar mijn moodboard en dan verschijnt er een glimlach. Dank Esther en andere dames, ik ben blij dat ik jullie heb leren kennen! 

Ook zin gekregen in een one-day-retreat? Esther organiseert er weer een op 24 juni aanstaande op een prachtige locatie. Kijk hier voor meer informatie!


Laat een reactie achter