Ademwerk werkt!

Ademwerk werkt!
Breathwork. Oftewel: ademwerk. 
Wel eens van gehoord? Ik las er de laatste tijd veel over, dus ik wilde het graag eens proberen. Mijn hart maakte dan ook een sprongetje toen ik las dat mijn yogaschool ademsessies aan ging bieden!

Maar wat ís het nu eigenlijk?
Ademen gebeurt natuurlijk dag in, dag uit en vaak onbewust. Maar soms stoppen we (ook onbewust) met ademhalen en onderdrukken we daarbij emoties waardoor er blokkades kunnen ontstaan. Daardoor stroomt je adem niet in je lijf en krijg je eigenlijk te weinig zuurstof binnen. Uiteindelijk kan dit zorgen voor verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, ziekte en stress.

Breathwork is kort gezegd een ontzettend krachtig middel wat jou kan helen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Met je eigen ademhaling en verbinding maken met jezelf. 

Binnen breathwork heb je verschillende ademhalingstechnieken. Een bekend voorbeeld is de "verbonden ademhalen" techniek. Dit is een adempatroon waarbij je in- en uitademt door je mond en in je buik zonder pauzes. De ademhaling is dus continu verbonden. De focus ligt vooral op de inademing en het uitademen gebeurt ontspannen, zonder controle.

Dit wilde ik doen!
Een paar weken geleden organiseerde mijn yogaschool een introductie les 'breathwork'. Samen met mijn moeder ging ik heen. Nietsvermoedend zei mijn moeder in de auto: "Volgens mij is het een soort yoga nidra les!" Ik glimlachte en zei: "Volgens mij is het iets harder werken dit keer.. ;)"

In een volle zaal gingen we zitten. Yogateacher Sabine stelde ons op ons gemak. Ze vertelde duidelijk wat we straks gingen doen, wat er met je lijf en in je hoofd kon gaan gebeuren en dat we het vooral moesten ondergaan. Ze kwam bij iedereen langs om mee te ademen en fysiek te ondersteunen waar nodig. 

Na een uitgebreide, liggende bodyscan, met onze eigen ademhaling, ging de muziek harder. Want, aldus Sabine, dan heb je minder 'last' van je buren naast je. Okay..? Ik wist even niet meer zo goed wat ik kon verwachten..!

Ik wil weg!!!
Sabine deed voor hoe we moesten gaan ademhalen. Diep en kort in door de mond, en langer met een zucht uit door de mond. Achter elkaar. Wow, dit voelde onnatuurlijk. Door de mond ademen doe ik alleen als ik verkouden ben en ik kreeg er dan ook een ontzettend droge mond van. 

We gingen door. Ik wilde weg. Ik voelde zo-veel weerstand. Het voelde oncomfortabel. Ik trok het geluid niet. Van de muziek. Van de mensen. Mijn hoofd voelde licht. Ik had het ijskoud en mijn handen begonnen te tintelen. "Waarom wilde ik dit eigenlijk? Mag ik al weg? Ik wil weg!!" Het schoot allemaal door mijn hoofd. 

Breekpunt
En toen brak ik. Ik begon te huilen en het stopte niet. Waar kwam dit nou vandaan ineens? Sabine kwam bij me langs, pakte mijn benen onder mijn knieën en zette mijn voeten neer op de mat. Het ademen ging me beter af, ik dacht er niet meer over na. Tranen nog steeds over mijn wangen. Mijn vingers nog steeds tintelend. Ineens voelde ik ook een soort berusting. Het is okay, het mag er zijn. 

Op een gegeven moment begint Sabine weer rustig te praten en dat we onze eigen ademhaling weer mochten aannemen. Ik moest echt even bijkomen, zowel mijn lijf als mijn hoofd. Nadat we weer tot zit waren gekomen openden we onze ogen. Ik voelde me rustig en opgeruimd.

Wat een ervaring..
Aanrader? Zeker! Ik ga absoluut nog een keer. Hoe ik het heb omschreven dekt misschien half de lading, maar het is écht intens. Hoe iedereen dit ervaart is per persoon anders en zelfs per keer dat je het doet. Ik denk wel dat je er op een gegeven moment een handigheid in krijgt, in het ademen en doseren. 

Breathwork sessies kun je in groepsverband en individueel doen. Dat laatste wil ik absoluut ook een keer ervaren. Dat lijkt me aan de ene kant heel awkward, maar aan de andere kant ook heel bijzonder om 1-op-1 te doen. 

Ga het ervaren! Het wérkt! Mits je in goede gezondheid bent. Het wordt afgeraden wanneer je te maken hebt met hartklachten, astma, een zwangerschap, epilepsie en een hoge bloeddruk. 

Mijn yogaschool zit in Hoorn. Via www.zenseyoga.nl kun je een breathwork les boeken.

Veel plezier en ik hoor graag wat jouw ervaring is!

1 reactie

  • Maarten

    Hi Marieke, tijdje geleden 😄 ademwerk: heel mooi idd en goed dat je dit ontdekt hebt. Weet je overigens ook waarom je brak? Zelf heb ik deze techniek ook aantal malen gedaan en is idd in begin oncomfortabel en 1e keer kreeg ik gevoel alsof mijn lichaam in een kramp zou komen en zweette de hut uit😅…ik probeer overigens elke dag wel een moment te pakken om een aantal malen rustig diep in en uit te ademen. Geeft rust en ontspanning. Ga zo door en liefs


Laat een reactie achter